Vi står med vores livs mulighed: Lumant vinder Startup Lab og 100.000 kroner
Rasmus Pedersen og René Nielsen vendte en svær start til succes med deres softwareløsning og imponerede dommerne med deres eksekveringsevne og vækstplaner. Et enigt dommerpanel med Jesper Buch i spidsen pegede derfor på Lumant som vinder af Fynske Bank Startup Lab 2024.
For bare et år siden gik de ikke videre med deres idé. Nu står Rasmus Pedersen og René Nielsen som vindere af Fynske Bank Startup Lab og førstepræmien på 100.000 kroner.
Vejen dertil har været alt andet end let og ligetil. Efter to et halvt år som iværksættere havde de tjent 13.000, men brugt utallige timer og en halv million kroner.
Noget skulle ændres, og det blev det.
I sommeren 2024 gentænkte Rasmus Pedersen og René Nielsen derfor deres koncept og skiftede fokus fra at være en online markedsplads til en abonnementsbaseret softwareløsning for kursusudbydere. Det blev starten på en imponerende vækstrejse skabt med ekstraordinær energi og bemærkelsesværdig eksekveringsevne.
En rejse, der kulminerede under de stjerneformede lysekroner i den smukke kirkesal på Koldinghus.
Der blev Rasmus Pedersen og René Nielsen efter to timers intens finale i Fynske Bank Startup Lab udråbt som vindere af konkurrencen og de 100.000 kroner af et enigt dommerpanel med Jesper Buch i spidsen.
En sejr, de to vindere havde svært ved at forstå, selv om de på få måneder er nået så langt, at målet om at ramme en omsætning på 17 millioner kroner i løbet af fem år både er realistisk og måske endda en smule ydmygt og konservativt.
- Det er fuldstændigt surrealistisk og som at stå midt i en drøm, sagde de to iværksættere efter sejren.
Jesper Buchs opfordring til at sende et pitch deck gjorde kun oplevelsen endnu mere mindreværdig. Ikke mindst fordi, at Rasmus Pedersen har fulgt og set op til den højt profilerede iværksætter, siden han som helt ung fandt ud af, at han skulle være iværksætter.
En sidste-øjebliks-beslutning
Alligevel var det tæt på, at Lumant aldrig var kommet med til Koldinghus.
Sidste år gik de ikke videre med deres daværende koncept, og forventningerne var derfor alt andet end høje, da Rasmus Pedersen en sen aften tæt på midnat tilfældigt stødte på årets konkurrence og tænkte, at der ikke var noget at miste.
I al hast og få minutter før deadline udfyldte han de krævede informationer uden nogen form for forventning om at blive en del af forløbet. Først senere fortalte han sin forretningspartner om beslutningen, men duoen har gennem hele forløbet imponerede med masser af gå-på-mod og energi.
Noget, som også blev bemærket af både salen og dommerpanelet, der foruden Jesper Buch bestod af Brian Mikkelsen, Tina Søgaard, Morten Bjørn Hansen og Morten Skov.
De seneste måneder er omsætningen vokset eksplosivt, og i bilen på vej til finalen i Kolding lukkede Lumant abonnementsaftaler for 20.000 kroner ved at følge op på tilbud, de allerede havde sendt ud. Og det er kun begyndelsen.
- I 2029 vil der blive brugt 340 millioner kroner på online platforme som vores. Vi går efter fem procent af det marked. Det er 17 millioner kroner. Vi startede faktisk med at sige 10 procent, men 17 millioner er også ambitiøst og yderst realistisk. Og det er vel at mærke penge, som kommer igen år efter år, siger Rasmus Pedersen.
I det tal fokuserer Lumant udelukkende på det danske marked, men det er planen, at virksomheden en dag også skal ud over landets grænser for at tage kampen op mod nogle af de udenlandske spillere, som virksomheden allerede stjæler kunder fra herhjemme.
- Vi har den fordel, at vi har bygget vores system op fra bunden, at vi har lyttet til kunderne undervejs, og at vi kender vores ideelle kunder til mindste detalje. Det kræver noget kapital, men vi er godt rustet, og vores system kan holde til det, fordi vi har tænkt i de baner fra dag ét, siger han.
En gylden mulighed
For Rasmus Pedersen og René Nielsen er eksekvering alt.
I august var målet en omsætning på 150.000 kroner inden årets udgang. Det tal bliver nærmere 200.000 kroner, selv om de to iværksættere frem til finalen har drevet Lumant ved siden af deres respektive fuldtidsjobs.
- Sandheden er, at vi kan finde ud af at eksekvere på en idé. Alt andet har vi skullet lære fra bunden. Derfor har vi også fået meget ud af at være med i Fynske Bank Startup Lab, fordi vi har fået værktøjer, skabeloner og rutiner, som vi kan tage med os ud i forretningen, siger Rasmus Pedersen og René Nielsen.
De er overbeviste om, at der ikke er konkurrenter, der kommer og tager markedet fra dem. Derfor handler det nu udelukkende om at få bolden sparket i mål.
- Vores vækst de seneste måneder har vist os, at vi står med en gylden mulighed, som relativt få iværksættere får. Det er vores livs mulighed, siger de.
Et forløb med læring
For at indfri deres drømme og ambitioner har de alliereret sig med Kasper Holst Hansen og Line Brodie fra Flying BizKit, der har hjulpet Rasmus Pedersen og René Nielsen med at strukturere deres indsats.
Forløbet i Fynske Bank Startup Lab har også givet ny indsigt og viden.
I modsætning til andre startup-konkurrencer handler Fynske Bank Startup Lab langt fra kun om at skabe opmærksomhed om nogle af Danmarks mest lovende iværksættere. Det handler også om at hjælpe dem på vej. Derfor har finalisterne været igennem både workshops og bootcamp arrangeret af Business Kolding.
Det har givet ny inspiration og nye redskaber, og flere af finaledeltagerne fremhævede især pitchtræningen med Ib Madsen. Desuden siger deltagerne samstemmende, at de har fået meget ud af at sparre med hinanden. Det gælder også Lumant.
- Vi har ikke noget kontor og arbejder begge hjemmefra. Derfor taler vi ikke så tit med ligesindede. Alene det at have været en del af det vores fællesskab den seneste måned har givet ekstremt meget socialt, siger Rasmus Pedersen.
Derfor skulle sejren også fejres i selskab med en række af de øvrige finaledeltagere, inden en ny og anderledes hverdag ventede de to vindere.
Går på fuld tid
René Nielsen er netop gået på fuld tid i Lumant, og Rasmus Pedersen gør det samme til februar.
- 100.000 kroner er en god slat penge. Det er ikke dem, der betyder, at vores virksomhed bliver en kæmpe forretning, men de betyder, at vi nu kan fokusere mere på den daglige drift og mindre på, om vi har løn om to måneder. Når man kombinerer det med den sparring og netværk, vi har fået gennem forløbet, har man en rigtig god cocktail, siger René Nielsen.
Andenpladsen og de 50.000 kroner gik til Therese Malthe Ludvigsen og Emil Bech fra Oculare Systems. En virksomhed, der arbejder med at forhindre drukneulykker i havneområder.
For Morten Skov, Fynske Banks regionsdirektør i Kolding, har det været en fornøjelse at følge deltagerne gennem hele forløbet og være med til at fejre og understøtte de iværksættere, der gør en forskel.
- Vi vil i Fynske Bank gerne være med til at støtte de iværksættere, der med deres idéer, gå-på-mod og energi er med til at skabe en forandring. Derfor har det også været spændende at følge forløbet i Fynske Bank Startup Lab tæt, og jeg er imponeret over deltagernes høje niveau og den udvikling, de har gennemgået undervejs, siger han.