Skip to Main Content
Skrevet d. 11. september, 2024

Lokalt cykelprojekt får stor donation fra Fonden for Fynske Bank

Initiativgruppen bag Hejls Multipark har fået 325.000 kroner fra Fonden for Fynske Bank til at anlægge en ny cykelbane i Hejls Multipark, som skal fremme motion og fællesskab mellem cykelentusiaster i alle aldre.

Hejls 3

En ny og udfordrende cykelbane med bump, hop, bakker, pukler, gryder og sving er på vej i landsbyens Hejls i nærheden af Christiansfeld.

Der er en gruppe lokale ildsjæle gået sammen om den ambitiøse vision at skabe en attraktiv natur- og aktivitetspark målrettet både småbørnsfamilier, de aktive voksne og den voksende senioridræt, og det arbejde støtter Fonden for Fynske Bank.

Fonden har netop doneret 325.000 kroner til den del af projektet med at skabe Hejls Multipark, der handler om at anlægge den nye cykelbane, som både skal give erfarne ryttere udfordringer og være et sted, hvor børn trygt kan lege og forbedre deres balance.

Lokalsamfundet i og omkring Hejls har i forvejen mange aktive cyklister og mountainbikere, der både er organiseret i klub eller kører som individualister. Mange af dem mangler dog et sted, hvor de kan samles, træne og være fælles om at cykle. Samtidig er det ambitionen, at skoler skal kunne benytte den kommende cykelbane i undervisningen.

- Vi er meget glade for, at Fonden for Fynske Bank har doneret penge til projektet. Vi har allerede en gruppe meget aktive mountainbikere, men vi ser også cykelbanen som et sted, hvor børn kan cykle, lege og træne deres balance. Det er vores plan, at cykelbanen skal være et sted, hvor både børn og voksne skal kunne komme ud at røre sig, fortæller Helle Birte Jensen, der er formand for Hejls Multihus og med i projektgruppen bag Hejls Multipark.

Fodbold afløst af udeliv

Idéen til Hejls Multipark opstod for fire år siden, da en gruppe beboere i området blev spurgt, om de ikke kunne finde på noget at bruge byens fodboldbaner til.

Mens byens hal er ivrigt benyttet især i vinterhalvåret, stod det mere sløjt til på græsarealerne i nærheden. Efter at Hejls Skole for 16 år siden blev flyttet til Sjølund, blev banerne kun sjældent benyttet til fodbold eller anden idræt, og den lokale klub kunne ikke længere stille et fuldt fodboldhold.

Byens aktive voksne havde også ændret aktivitetsmønster og søgte i højere grad end tidligere et aktivt friluftsliv med cykling, udendørs fitness, boldspil i mindre grupper, udendørs møder eller pauser. 

Desuden savnede byens integrerede børnehave og vuggestue nære udflugtsmål i det fri og faciliteter til leg, læring og fællesskab.

Hejls 1

De opfølgende snakke endte ud i et ambitiøst projekt om en multipark med stier og grønne rum, en multibane, naturlegeplads, balancebaner, krolfbaner, mødested, udendørs fitness og forhindringsbane og den cykelbane, som Fonden for Fynske Bank nu har doneret det fulde beløb til at anlægge. 

- Fonden for Fynske Bank har det overordnede formål at gøre vores lokalområde lidt dejligere at bo i, og derfor har vi heller ikke været i tvivl om, at Hejls Multipark er et projekt, vi gerne vil støtte. Det er nogle ambitiøse ildsjæle, der står bag projektet. De har både tænkt de brede og stærke fællesskaber ind i projektet, skabt et sted med plads til mere aktivt friluftsliv og samtidig tænkt Hejlsminde Nor ind i området. Vi glæder os meget til at se projektet blive ført ud i livet, siger Morten Skov, der er regionsdirektør i Fynske Bank i Kolding.

I gang til foråret

Helle Birte Jensen understreger, at det ikke er ambitionen at skabe liv i lokalsamfundet. Det er der allerede. Ambitionen er at skabe endnu mere aktivitet.

- Hejls Multipark vil give os mulighed for at skabe endnu mere aktivitet og udeliv i lokalsamfundet, og samtidig vil multiparken være et attraktivt udflugtsmål for turisterne i de store sommerhusområder. De kommer typisk for at tage i Legoland og Givskud Zoo, mens Hejls Multipark vil være et gratis supplement, siger Helle Birte Jensen.

Hejlsminde Multipark har et budget på 8,6 millioner kroner og har samlet skaffet finansiering for omkring fire millioner kroner på nuværende tidspunkt.

- Vi går nu i gang med at skaffe den resterende finansiering, og i bedste fald kan vi stikke spaden i jorden i foråret 2025. I givet fald vil Hejls Multipark kunne stå færdig i løbet af sommeren 2025, siger Helle Birte Jensen.