Livsglæde på vandet
Middelfart Roklub har en stolt tradition for at udvikle dygtigere roere, men for de to nyroere, Diana Korsgaard og Kaj Nissen er det i lige så høj grad oplevelsen af at være en del af et inspirerende fællesskab med fokus på livsglæde og sundhed, der fylder, efter VM for Masters i Tyskland. Nu har Fonden for Fynske Bank doneret 90.000 kroner til en ny båd, som skal give flere roere gode oplevelser på vandet.
De idylliske omgivelser ved Middelfart Roklub indbyder mere til meditativ kaffeslubren og et eftertænksomt vue over det duvende vand end til hård syretræning på grænsen til det ubehagelige.
På hver sin side bliver panoramablikket fra klubhuset brudt af de imponerende broer over Lillebælt og lige fremme ligger byens fjerne liv i Fredericia tavst på grund af afstanden.
På en lun og klar efterårsdag er der næppe mange smukkere træningsbaner end dem, man selv kan skabe derude på vandet, hvor hverdagens tanker og opgaver for en stund fortoner sig, mens al koncentration bliver brugt på at holde balancen, skabe fremdrift og navigere i overfladens krusninger.
Det var også derfor Diana Korsgaard i sin tid kom til klubben.
Hun har altid været aktiv og dyrket mange forskellige former for sport. Noget af det også på konkurrenceplan, men det var først, da hendes tre drenge flyttede hjemmefra, at hun fik mod til at skifte havkajakken ud med en sculler og træne på bestemte tidspunkter sammen med andre.
Nu er hun nordisk mester og VM-vinder i sin aldersklasse.
Diana Korsgaard griner nærmest forbløffet over sig selv.
- Jeg har før stillet op i konkurrencer i andre idrætsgrene, men da jeg startede her, tænkte jeg slet ikke i de baner. Hvad søren skulle jeg det for? Jeg kom for det sociale aspekt i at træne sammen med andre, men der er så meget leg i træningen hernede, at mit indre legebarn blev vækket til live, og jeg er blevet bidt af det, fortæller hun med smittende glæde og entusiasme.
Stort samme historie har Kaj Nissen.
Han havde aldrig roet i klub og kom oprindeligt for kaffens skyld, men er blevet så bidt af sporten, at han er gået all-in på træningen og sammen med Diana Korsgaard nu er et af verdens bedste mix-par i deres aldersklasse.
- Det er gået over al forventning, men vi har også trænet rigtigt meget, og man kan ikke gøre det, vi har gjort, hvis man ikke også tænker over sin kost, søvn og restitution, siger han.
En opvisning i livsglæde
Hver eneste morgen mødes de med tidligere eliteroer Hardy Engelbrecht klokken 7.15, og sammen smyger de sig i bådene og ror mellem seks og 10 kilometer, inden resten af dagens gøremål melder sig. To dage om ugen træner de igen om eftermiddagen sammen med en større gruppe af klubkammerater, og det gav resultatmæssig pote ved sensommerens VM i tyske Brandenburg an der Havel.
Det var dog ikke så meget fornemmelsen af at have givet alt på de 1000 meter, der gjorde parret høje af oplevelsen i det tyske. Det var mindst lige så meget livsglæden, optimismen og begejstringen for en sund og aktiv livsstil, som hele miljøet emmede af, der gjorde VM-deltagelsen til noget særligt.
- Jeg kom lige fra Tønder Festival, og det var lidt af en kontrast. Det var fantastisk at komme til VM for Masters og se så mange mennesker udstråle sundhed og livsglæde, siger Kaj Nissen.
Bland deltagerne var både passionerede motionister som parret fra Middelfart Roklub, men også tidligere eliteroere med OL-erfaring. Hardy Engelbrecht var i øvrigt selvskreven til en plads på det danske OL-hold i 1996, men endte med at prioritere familielivet og sin nyfødte søn.
Afbuddet fik ham dog på ingen måde til at droppe sporten. Tværtimod har roningen været omdrejningspunktet for det meste af hans liv, og han var langt fra den eneste til VM med den baggrund.
- Vi gik rundt blandt legender, der måske nok havde fået tyndt hår, men som stadig var i enormt god form og 28 år oppe i hovedet. Det var fantastisk at opleve, hvordan de har bevaret begejstringen for sporten og lysten til at stille op i et cirkus, som VM er. Jeg har personligt aldrig før været et sted, hvor der var så mange i vores aldersklasse med så fed en udstråling. Det var meget livsbekræftende at se roere over 80 år være med, siger Diana Korsgaard.
Går efter flere konkurrenceroere
Hardy Engelbrecht håber, at endnu flere roere fra Middelfart Roklub fremover kan få lignende oplevelser, og Middelfart Roklub har med støtte fra Fonden for Fynske Bank derfor investeret i en sculler til fire roere. En båd som den, der herhjemme blot går under navnet Guldfireren på grund af de stolte danske traditioner.
- Vi er en 60-70 medlemmer i klubben og en del ny-roere, som vi gerne vil have ud i nogle konkurrencebåde. Det er langt nemmere i en båd med fire roere, for den er nemmere at styre, end en toer eller singlesculler. Samtidig giver det os mulighed for at sætte erfarne roere sammen med mindre erfarne, så alle kan komme ud på nogle længere ture. Vi har noget af Danmarks smukkeste natur at gøre det i, siger Hardy Engelbrecht.
Fonden for Fynske Bank har doneret 90.000 kroner til Middelfart Roklubs nye båd, og Fynske Banks afdelingsdirektør i Middelfart, Søren Th. Hansen, har stor respekt for det arbejde, der bliver lavet i klubben.
- Middelfart Roklub har en flot tradition med at udvikle dygtige roere, og med donationen håber vi, at endnu flere får øjnene op for de muligheder, vi har i lokalområdet i forhold til at kombinere motion med smukke naturoplevelser, siger han.