Iværksætteri kræver mere end kapital
Der er andet og mere end lån og kassekreditter at komme efter i Fynske Bank, som også støtter nye virksomheder med sparring, netværk og muligheden for at matche iværksættere med erfarne erhvervsfolk, fortæller Morten Skov, der er regionsdirektør i Fynske Bank i Kolding, forud for Fynske Bank Startup Lab 2024.
Iværksætterrejsen begynder ofte med en god idé, en drøm og et behov for kapital, men selv om det tager tid for en virksomhed at udvikle sig nok til at kunne få et banklån eller en kassekredit, kan der alligevel være god grund til at kontakte Fynske Bank på et tidligt stadie af virksomhedens liv.
Støtte til nye virksomheder kan nemlig være meget andet end kassekreditter og lån. Det kan også være sparring, netværk og kontakt til nogle af de erhvervsfolk, der allerede er lykkedes med at skabe en erhvervsmæssig succes.
Det fortæller Morten Skov, der er regionsdirektør i Fynske Bank i Kolding og en del af juryen i Fynske Bank Startup Lab 2024.
- Til at begynde med har man som iværksætter brug for en bankkonto, men vi kan ikke yde et lån eller stille en kassekredit, før virksomheden er nået til et punkt, hvor der er drift, og man er begyndt at tjene penge, eller der på anden måde er aktiver, vi kan belåne. Proof of concept er helt afgørende for, at vi kan låne penge til en virksomhed. Til gengæld kan vi understøtte iværksættere i de tidlige stadier af rejsen på andre måder, siger Morten Skov.
Det gælder blandt andet i form af viden, men Fynske Bank har også et tæt samarbejde med Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO, og så er bankens netværk bredt og bliver brugt.
- Vi har nogle store virksomheder og erhvervssuccesser blandt vores kunder, og dem matcher vi gerne med iværksættere, når vi ser, at der kunne være et godt match. Det kan både være i de tilfælde, hvor de kan have gavn af at samarbejde eller sælge varer til hinanden, men det kan også være i forhold til at skaffe en investering til en startup, siger Morten Skov.
Passion vakt til live
Han oplever, at mange iværksættere finder det grænseoverskridende at kontakte mulige investorer, men mange af dem har selv bygget deres virksomhed op fra bunden og nyder at se andre udvikle sig og gøre noget lignende.
- De tør måske godt risikere at miste et mindre beløb, hvis passionen bliver vækket til live igen, og de kan udleve den gennem nogle unge iværksættere. Mange iværksættere spørger sig selv, hvorfor en investor dog skulle investere i netop dem. De glemmer, at mange erfarne erhvervsfolk gerne vil involvere sig enten økonomisk eller måske som mentor eller bestyrelsesmedlem, siger Morten Skov.
Han møder virksomheder på alle udviklingstrin, men fælles for dem er, at de ofte gerne vil vækste og skalere deres forretning i et højere tempo, end banken kan være med til. Men det betyder ikke, at de to parter ikke kan have et godt samarbejde.
Tværtimod.
- Hvis man står i den situation, kan man vælge to ting. Enten kan man beslutte, at banken ikke skal bestemme og finde penge på en anden måde. Det er helt i orden med os. Alternativt kan vi sammen finde en vej i det, som begge parter kan acceptere, og man skal ikke lade sig skræmme af, at man måske er uenige og skal igennem nogle sværdslag, for vi ender som regel et godt sted, understreger Morten Skov.
Det kan han komme med flere eksempler på, og han håber, at årets Fynske Bank Startup Lab åbner nye muligheder for at hjælpe spirende erhvervsidéer på vej.
- Man kan godt få en god idé. Det betyder ikke nødvendigvis, at man kan drifte en virksomhed, men vi har heldigvis været gode til at finde nogle virksomheder, hvor vi både har troet på konceptet og de folk, der står bag virksomheden, og vokse sammen med dem, siger han.
Kort om Fynske Bank Startup Lab
Fynske Bank Startup Lab 2024 bliver afviklet i samarbejde mellem Business Kolding og Fynske Bank.
Der har været pitchrunder i Kolding, Aarhus og Odense. Finaledeltagerne kommer efterfølgende gennem både workshops og bootcamp, inden finalen bliver afviklet på Koldinghus den 29. november.
Der er 100.000 kroner til vinderen og 50.000 kroner til nummer to.
I jury sidder Jesper Buch, investor, Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, og Tina Søgaard, stifter af Ecooking, foruden Morten Bjørn Hansen, administrerende direktør i Business Kolding, og Morten Skov, regionsdirektør i Fynske Bank.