Skip to Main Content
Skrevet d. 27. september, 2024

Hellere et budget skrevet på en serviet end et fint Excelark
Regionsdirektør Morten Skov har altid været fascineret af iværksætteri og det at skabe noget. Derfor er han også dybt engageret i Fynske Bank Startup Lab, hvor han oplever iværksætternes dedikation på nærmeste hold. – Det er sjældent dem, der kommer med den mest gennemarbejdede forretningsplan, som vinder, siger han.

 

En iværksætter med stort drive og en lovende forretningsidé venter sjældent på den perfekte plan, det fejlfri budget eller den polerede præsentation.

Ofte er det tværtimod de iværksættere, der handler hurtigt og inddrager brugere eller kunder på et tidligt stadie, som får succes.

Det viser de to første udgaver af Fynske Bank Startup Lab, og samme erfaring har Morten Skov, der er regionsdirektør i Fynske Bank i Kolding og har arbejdet tæt sammen med en række succesfulde erhvervskunder gennem en årrække.

Derigennem har han fået stor erfaring med at spotte hvilke iværksættere, der typisk lykkes med at føre deres visioner ud i livet.

- Hvis du har 500.000 kroner til at starte en virksomhed, dur det ikke at bruge 400.000 kroner på at indrette en butik, før du ved, om du kan sælge nogle varer. Det gælder om at komme i gang og få noget feedback fra markedet. Det kan måske undre nogle, at en bank siger sådan, men der er ingen grund til at lave en forretningsplan med en masse punkter, som ikke er relevante. En iværksætter skal forstå sin virksomhed så godt, at han eller hun kan forklare den på to minutter, siger Morten Skov.

Han kræver ikke nødvendigvis en forkromet og detaljeret forretningsplan for at se muligheder. I stedet kigger han på de mennesker, der er engageret i en virksomhed, og deres samlede vifte af kompetencer.

- Det kan lyde meget lavpraktisk, men jeg tror mere på et budget, der er skrevet på en serviet, end jeg tror på flotte Excelark, for det, man skriver ned på en serviet, er ærligt og præcist, og man har ikke nået at rette det til for at få det til at passe på bundlinjen. Et Excelark kan man få til at vise hvad som helst, men det gør mig mere nysgerrig, når folk kommer med en god idé, som de brænder for at fortælle om, forklarer Morten Skov.

 

Respekt for iværksættere

Han har altid været fascineret af iværksætteri og drømt om at skabe noget, men det lå i familiens traditioner, at han skulle være enten bankmand eller revisor. Alligevel har han altid haft et svagt punkt for dem, der får en god idé og har modet til at forfølge den.

- Jeg har virkelig respekt for dem, der skaber noget selv, for det er til gavn for os alle i form af vækst og arbejdspladser. Om det så er som entreprenør, arkitekt, designer eller noget helt fjerde er underordnet. Jeg ville også gerne selv have været iværksætter, men om jeg har evnerne til det, ved jeg ikke, for jeg har aldrig fået den rigtige idé. I stedet har jeg heldigvis fået lov til selv at skabe noget ved at være med til at bygge Fynske Banks afdeling i Kolding op, siger Morten Skov.

Der har han og medarbejderne haft stort fokus på virksomheder og iværksættere. Derfor er det naturligt for Fynske Bank at være involveret i Fynske Bank Startup Lab, som i 2024 er vokset markant og udvidet med pitchrunder i Odense og Aarhus foruden Kolding.

- Det handler ikke om at kåre den bedste idé, men om at hylde iværksætteriet og bære nystiftede virksomheder fra A til B, så de bedre selv kan tage de næste skridt for også at komme til C. Deltagerne kommer igennem et forløb, der udvikler virksomhederne, og det er sjældent dem, vi har som favoritter til at begynde med, som ender med at vinde, siger Morten Skov.

I begyndelsen er det typisk de deltagere, der er gode til at skrive ansøgninger, som skiller sig ud, men de seneste års arrangementer har vist Morten Skov, at det godt kan betale sig at holde øje med de lidt mere tilbageholdende typer, som pludselig kan blomstre op.

- De har typisk har sat sig op til at komme - ikke for at blive hørt, men for at for at blive bedre. Det så vi for eksempel i 2021 med den virksomhed, der nu hedder Sadea. De var meget målrettede. Jeg havde dem stadig ikke som favoritter på finaledagen, men de slog 100 procent til i finalen. Det var så tydeligt, at de havde fået en god idé, brændte for den og vidste, hvad de vil, samtidig med, at de var gode købmænd, siger Morten Skov.

Årets vinder af Fynske Bank Startup Lab bliver kåret den 29. november i historiske omgivelser på Koldinghus.

 

Kort om Fynske Bank Startup Lab

Fynske Bank Startup Lab 2024 bliver afviklet i samarbejde mellem Business Kolding og Fynske Bank.

Der er pitchrunder i Kolding, Aarhus og Odense.

Finaledeltagerne kommer efterfølgende gennem både workshops og bootcamp, inden finalen bliver afviklet på Koldinghus den 29. november.

I juryen sidder Jesper Buch, investor, Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, og Tina Søgaard, stifter af Ecooking, foruden Morten Bjørn Hansen, administrerende direktør i Business Kolding, og Morten Skov, regionsdirektør i Fynske Bank.

Der er 100.000 kroner til vinderen og 50.000 kroner til nummer to.