
Aktier, ambitioner og Anfield: Hans Erik Hansen runder milepæl i Fynske Bank
Finans- og formuedirektør Hans Erik Hansen har bygget Fynske Banks finans- og formueafdeling op med en klar overbevisning om, at resultaterne nok skal komme, hvis man bliver ved med at være fokuseret og gøre de rigtige ting, samtidig med at man har det sjovt. Nu kan han fejre sit 25-års jubilæum i banken, selv om han aldrig havde troet, at han skulle være så længe det samme sted. - Det har været spændende at være med til at sætte sit præg på området og bygge noget op, siger han.
Når finans- og formuedirektør Hans Erik Hansen den 2. januar kan fejre sit 25-års jubilæum i Fynske Bank, er det med et billede af fire brasilianske sprintere, der jubler og storsmiler over deres guldmedaljer i 4 x 100 meter løb, i baghovedet. Det var det billede, han valgte blandt 90 forskellige, da han på et tidspunkt skulle pege på det, der bedst beskriver hans afdeling og ledelsesstil.
- Vi vil vinde hver gang, men vi skal have det sjovt og godt samtidig. Det er sådan, jeg bedst kan beskrive min tilgang til arbejdet, siger Hans Erik Hansen, som gennem årene har bygget Fynske Banks finans- og formueafdeling op med en klar ambition om både at skabe resultater og et arbejdsmiljø, hvor folk trives.
Det er næppe tilfældigt, at det var et billede fra sportens verden, som Hans Erik Hansen faldt over, da han skulle vælge et til at beskrive sin ledelsesstil.
Udover at være leder i Fynske Bank er han også sportsnørd, passioneret Liverpool-fan og en mand, der har vidst, hvad han ville, siden 7. klasse.
Bankverdenen trak allerede dengang i ham, med der skulle tilfældigheder og en trodsreaktion til, før han endte i Fynske Bank. I 2000 havde han allerede specialiseret sig i investeringer og arbejdet fem forskellige steder i Danske Bank på 12 år, men uenigheder om en række organisationsændringer betød, at han satte sin egen stilling på spil.
- Det forpligtede på en måde, siger han.
Derfor søgte han en nyoprettet stilling i det daværende Vestfyns Bank, som senere blev til Fynske Bank i en fusion med Svendborg Sparekasse. Opgaven bestod i at bygge en aktieafdeling op sideløbende med porteføljepleje af nogle få, store kunder
- Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle være 25 år samme sted, men til samtalen viste det sig, at jeg rigtigt godt kunne lide de mennesker, der var i Fynske Bank, og jeg har ikke på nogen måde fortrudt mit valg, siger Hans Erik Hansen.
Nyder at sætte skibe i søen
Nu er det 25 år siden, han begyndte i Fynske Bank, netop som alle frygtede, at computersystemerne ville bryde sammen. Det gjorde de som bekendt ikke, men kort efter brast it-boblen, og så blev det hårdt arbejde at løbe en ny aktieafdeling i gang.
Siden har aktiemæssige op- og nedture afløst hinanden på markederne, og arbejdsmængden er blevet komprimeret voldsomt over årene, mens Hans Erik Hansen løbende har fået mere ansvar. I dag er han leder for 14 medarbejdere på formue- og finansområdet.
- I en bank som Fynske Bank har man mulighed for at være tæt på ledelsen og påvirke retningen, og det har været spændende at være med til at sætte sit præg på området og bygge noget op. Samtidig har jeg været glad for med årene at få ledelsesansvar og være med til at sætte nogle skibe i søen og se dem sejle og nå i havn, siger Hans Erik Hansen.
Det sidste fascinerer ham fortsat, og han nyder, når han kan være med til at sætte initiativer i gang, som kommer ud i alle afdelinger af banken at leve.
- Det er spændende at se den dynamik og udvikling, der er i gang. Da Vestfyns Bank og Svendborg Sparekasse fusionerede, havde vi depotværdier for omkring tre milliarder kroner. Nu er vi tæt på syv milliarder kroner. Det skyldes i høj grad, at kollegaer og kunder har set værdien af de investeringsløsninger, vi har udviklet og introduceret. Det er en fornøjelse og stor tilfredsstillelse at følge den udvikling, siger Hans Erik Hansen.
Bærer aldrig nag
Han er bevidst om, at han er relativt autodidakt på ledelsesområdet, men han er til gengæld ikke i tvivl om, hvordan han vil navigere i rollen. Det handler først og fremmest om at gøre det sjovt at gå på arbejde for medarbejderne og skabe et miljø, hvor der er plads til at sige sin mening. Også når det er svært.
- Jeg tror på, at hvis vi gør de rigtige ting og har det godt, så kommer resultaterne af sig selv. Samtidig lægger jeg stor vægt på aldrig at bære nag. Uanset, hvad folk siger til mig, tager jeg det ind, bearbejder det og forsøger at løse det. Også selv om jeg ikke bryder mig om det, de siger.
Skal han selv give en negativ melding til medarbejdere, kigger han dem i øjnene og gør det på en ordentlig måde.
- Jeg ved, at jeg styrkemæssigt er absolut stærkest på det menneskelige plan, og at det skal træde i karakter, for at jeg er en god leder. Fagligt er jeg ikke ekspert på alle områder, men jeg understøtter mine medarbejdere organisatorisk og strategisk, og så forsøger jeg at motivere dem til at arbejde i nogle bestemte retninger, siger Hans Erik Hansen, der kun kan pege på én ting, der har tæret hårdt på ham som leder.
Det var kort efter fusionen mellem Vestfyns Bank og Svendborg Sparekasse, hvor det krævede alt af organisationen at skifte til en ny datacentral.
- Det var hårdt at få gejsten og gnisten tilbage i organisationen, men ellers har jeg altid været glad for at gå på arbejde. Jeg elsker den energi, der opstår, når man deler ting med andre mennesker, siger Hans Erik Hansen.
Markeres internt
Udover familien fylder Liverpool rigtigt meget i fritiden, og tre gange om året er Hans Erik Hansen på Anfield Road Stadium. Som trofast supporter siden Kevin Keegan-tiden midten af 1970'erne, kan det stadig ødelægge weekenden, hvis The Reds ikke vinder.
Selv kan han ikke længere spille fodbold på grund af dårlige akillessener, så fritiden bruger han med familien og på padel, golf og styrketræning. Ferierne er oftest helliget afslapning på enten Mallorca eller Kreta.
Hans Erik Hansens jubilæum markeres internt med kollegaerne i Fynske Bank fredag den 10. januar.