16-årige Emma Tanderup fra Nordfyns Softball Klub har flere gange prøvet at stå i landsholdstøjet, synge nationalmelodien og vide, at alle interesserede kunne følge med i hver eneste af hendes bevægelser gennem livetransmissioner på nettet.
Det unge talent fra Egense er nemlig både en del af det danske U18- og U22-landshold i softball og drømmer om en dag at komme til udlandet for at blive endnu bedre til den sport, der fangede hende fra første kast i en prøvetræning for nogle år tilbage.
Alligevel er det alt det andet omkring sporten, der betyder mest for hende. Relationerne, sammenholdet og de bånd, man knytter til hinanden på tværs af alder og livssituation, når man sammen kommer under pres på banen.
Og hun en af dem, der giver allermest til fællesskabet både som spiller og hjælpetræner for klubbens juniorhold. Derfor er Emma Tanderup en af de syv nominerede til Fynske Bank Kammeratskabsprisen 2024, som uddeles under Fynske Bank Sportslørdag den 18. januar i Odense Idrætspark.
Emma er fantastisk til at binde os alle sammen. Hun er der altid for sine klubkammerater – både på og udenfor banen. Uanset om nogen har brug for et opmuntrende ord, hjælp med teknikken eller bare et smil, kan vi altid regne med Emma. Hun lægger både tid og energi i at støtte de yngre spillere. Hun er en rollemodel, der viser dem, hvordan man kan styrke fællesskabet. Hun hjælper dem ikke bare med sporten, men lærer dem også om samarbejde og sammenhold, skriver Anne-Mette Andersen, der er formand og holdleder i Nordfyns Softball Klub, i indstillingen af Emma Tanderup.
Det er flotte ord, som det 16-årige softballtalent ikke går rundt og tænker over i det daglige, men Emma Tanderup er meget bevidst om, at sporten har givet hende nogle relationer, hun ellers ikke ville have fået. Softball er en stor sportsgren for kvinder i USA, men herhjemme hører sporten til de mindre, og derfor spiller Emma Tanderup på hold i både Nordfyns Softball Klub og Odense Giants, hvor holdkammeraterne ofte er en del ældre end hende selv.
Jeg har mødt mange mennesker, som jeg ikke ville have mødt, hvis jeg ikke spillede softball, og jeg oplever, at vi er meget åbne overfor nye medlemmer i sporten. Samtidig lærer man hinanden at kende på en anden måde, end hvis man gik i skole sammen, fordi vi oplever at være under pres sammen. Jeg elsker, at softball er en holdsport, hvor man selvfølgelig skal præstere individuelt, men hvor man ikke kan lykkes alene. Man er nødt til at kommunikere godt med sine medspillere, understreger Emma Tanderup.
Hun glæder sig altid til at komme til træning, fordi hun hygger sig med gode mennesker i klubben, og det ligger naturligt til hende at være gavmild med tips og tricks til klubkammeraterne i en sport, hvor der er mange regler at sætte sig ind i som ny.
Det er svært at tale om sig selv som rollemodel, men jeg hjælper selvfølgelig, når der kommer nye medlemmer, eller hvis vi skal lave noget, som det ikke er alle, der har prøvet før, forklarer hun.
Bliver det Emma Tanderup, der vinder Fynske Bank Kammeratskabsprisen, vil hun bruge de 25.000 kroner på en tur til en turnering i udlandet med 2. divisionsholdet.