Kendt komiker har hellere gemt pengene under madrassen end investeret dem: Nu dyster han mod to tidligere AGF’ere i Byens Aktiedyst
Han er født på et alderdomshjem og har det bedre med at gemme sine penge under madrassen end at investere dem i virksomheder, hvor han ikke har indflydelse. Alligevel deltager komiker Carsten Bang i Byens Aktiedyst, hvor han meget gerne vil slå de to tidligere professionelle fodboldspillere Martin Jørgensen og Marc Rieper. Måske ved at investere i dåsemad.
Normalt er det raffinerede pointer, underfundige detaljer og overraskende slutninger, der rumsterer i komiker Carsten Bangs lunefulde univers og har sikret ham en plads i den absolutte elite af danske comedy.
Da der forleden dukkede en meddelelse fra Beredskabsstyrelsen op i hans e-Boks med anbefalinger til et fornuftigt hjemmeberedskab i tilfælde af ulykker, katastrofer og kriser, var det imidlertid knastørre grafer over aktiekurser, der poppede op i komikerens bevidsthed.
Er det nu, man skal investere i dåsemad? Cybersikkerhed? Eller sætte sine penge i medicinalindustrien?
Carsten Bang, der er født på et alderdomshjem i Jebjerg, har ellers aldrig interesseret sig synderligt for aktier og obligationer. Heller ikke selv om venner og bekendte entusiastisk har prøvet at smitte ham med deres begejstring for begreber som kurs/indre værdi og konkurrenceelementet i at forsøge at forudsige markedets bevægelser. ½
- Jeg er midtjyde, og hver gang jeg får lavet en risikovurdering i banken, er jeg meget lidt villig til at løbe nogen form for risiko. Jeg gambler heller ikke og har altid haft fastforrentet lån. Jeg er lige ved at tro, at jeg har det bedre med at have pengene liggende under madrassen i stedet for at investere dem, forklarer Carsten Bang.
Føler sig som et barn
Netop derfor har han tilmeldt sig Byens Aktiedyst i Aarhus, hvor han skal konkurrere mod de to tidligere professionelle fodboldspillere Martin Jørgensen og Marc Rieper. Den interne rivalisering mellem de tre er nok til at tænde en vis konkurrenceglød i Carsten Bang, men han har også et større formål med at investere en million fiktive kroner gennem spillet.
- Jeg har investeret nogle penge gennem investeringsforeninger via banken og gennem min pension, men jeg har aldrig gjort det selv. Byens Aktiedyst er en god måde at lære noget om investeringer, ligesom Aktiedysten gør det i forhold til børn og unge. I en høj alder føler jeg mig faktisk lidt som et barn, der skal til at lære at begå mig på området, siger han.
Noget af det, der tidligere har afholdt Carsten Bang fra at investere, er tanken om at sætte sine penge i en virksomhed, som han ikke har nogen indflydelse på driften af. I stedet har han været involveret i startups og var for eksempel med fra start som investor i energidrikken State, hvor han også sad i bestyrelsen, og stadig har en mindre ejerandel. Desuden er han involveret i filmselskabet Ulla Stories.
To steder, hvor han både har kunnet bidrage og få indflydelse.
Nu skal han i stedet kigge på grafer og læse sig til informationer om de enkelte virksomheder, der skal sikre ham sejren i det fire uger lange spil.
- Der er en masse psykologi forbundet med udsvingene på markedet, og jeg kommer formentlig ikke til at gå i dybden med de enkelte aktier. Jeg tager i højere grad udgangspunkt i en fornemmelse og min generelle viden om, hvordan verden er lige nu. Dåsemad har for eksempel ikke været top-of-mind, men måske er det nu, siger Carsten Bang.
Han nævner samtidig den ultrakorte tidshorisont på kun fire uger som en afgørende faktor for taktikken i forhold til at placere den ene million kroner, som deltagerne råder over i spillet.
- Jeg kunne godt overveje at sætte alle pengene på én aktie, men sådan ville jeg selvfølgelig aldrig gøre i virkeligheden.
Stikker til fodboldspillerne
Etik og moral spiller også en rolle for Carsten Bang, der aldrig vil investere i for eksempel våben.
- Det kan være svært at sætte sig 100 procent ind i en virksomhed, men forleden så jeg et selskab, der havde tilsluttet sig biodiversitetsaftalen fra Montreal. Den slags kan få mig til at investere i en virksomhed frem for en anden i samme branche, understreger Carsten Bang.
Han vil meget gerne vinde den interne konkurrence mod de to tidligere AGF’ere, men han underspiller sine muligheder med et glimt i øjet.
- De er jo tidligere fodboldspillere og har vel trænet en halv times tid om morgenen og ellers passet deres investeringer, så de har med garanti styr på det, og det vil være en stor ting for mig, hvis jeg kan slå dem, siger Carsten Bang.
Ét godt kort har Carsten Bang dog i baghånden. Hans 12-årige papsøn, Oskar, har fulgt med i aktiemarkedet gennem diverse apps, og derfra kan han måske hente nogle gode råd.
- Vi har talt om herhjemme, at investering er et område, vi skulle sætte os ind i, fordi det er fornuftigt, at pengene ikke bare ligger under madrassen. Men der er nu heller ikke noget at komme efter, understreger han.
Lykkes det Carsten Bang at vinde den interne konkurrence mod Martin Jørgensen og Marc Rieper, vil han bede Fynske Bank donere præmien på 10.000 kroner til KidsAid.
Om Byens Aktiedyst:
Byens Aktiedyst er et læringsspil, som giver deltagerne indblik i aktiemarkedet og investeringer på en sjov måde. I konkurrencen dyster aarhusianerne om, hvem der kan få det største overskud ved at handle med aktier i løbet af spillet.
Deltagerne får hver 1.000.000 fiktive kroner at handle for. Handlerne foregår ikke på børsen, men på aktiedysten.dk, hvor man handler til liveopdaterede kurser.
Fynske Bank er finansiel partner på Byens Aktiedyst.
De tre bedste deltagere får et gavekort til Aarhus Charter på henholdsvis 5000 kroner, 3000 kroner og 2000 kroner.
Komiker Carsten Bang og de to tidligere fodboldspillere, Martin Jørgensen og Marc Rieper, dyster desuden om retten til at bestemme, hvilken velgørende organisation Fynske Bank skal støtte med 10.000 kroner.