Skip to Main Content
Skrevet d. 21. oktober, 2024

Når triumfer får selskab af tvivl
Presset er blevet større og livet som professionel håndboldspiller mere intenst de senere år, og KIF Kolding har nu formaliseret arbejdet med at skabe hele mennesker med en sund balance gennem projektet ”Mennesket bag spilleren”. Fonden for Fynske Bank har støttet KIF Kolding med en donation på 190.000 kroner, som blandt andet er gået til projektet.

Situationen var i sig selv ganske harmløs, da stregspiller Jonas Tidemand under træningen kastede sig efter en tilfældig bold. Noget, han som håndboldspiller på topplan har gjort utallige gange.

De seneste to år er det imidlertid sket langt sjældnere, end han havde håbet på, da han skiftede Sporting Lissabon ud med KIF Kolding, hvor han var udset til at spille en store rolle både på og udenfor banen.

Det har et sandt skadeshelvede imidlertid sat en foreløbig stopper for, og det er nu mere end to år siden, Jonas Tidemand sidst spillede en officiel håndboldkamp.

Derfor fortrød han også med det samme, at han havde kastet sig efter en ligegyldig bold. 

Smerten i knæet var ganske vist ikke den samme som de tre gange, han har sprunget korsbåndet, men uroen meldte sig alligevel med det samme.

Var det karrieren, der var endegyldigt slut?

Dagen efter var smerterne så store, at han ikke kunne gå, og bekymringerne fyldte i en grad, så det var svært ikke at lade det gå ud over familien derhjemme.

For sporten fylder. Konstant, hver dag, hele døgnet, uanset hvor man er, og hvem man er sammen med. Som professionel eliteatlet er det let at blive revet med, når det går godt, og omvendt blive dybt påvirket, når tingene går den forkerte vej.

Det gælder ikke mindst, når man som Jonas Tidemand, er tvunget væk fra det, man brænder allermest for i længere tid og undervejs i forløbet måske også tvivler på, om det nogensinde lykkes at komme tilbage.

Plads til sårbarhed

De senere år er der kommet større fokus på den mentale del af livet som eliteatlet, og at eliteatleter også er mennesker, der kan være sårbare, have svært ved at præstere under pres, håndtere op- og nedture og risikerer at blive ramt på både selvværd og trivsel under lange skadesperioder.

Tænkt bare på tidligere fodboldlandstræner Kasper Hjulmand, badmintonspiller Mia Blichfeldt og superstjernen Simone Biles, der alle har turdet visse sårbarhed offentligt. Noget, der er blevet bedre plads til i topsportens verden.

Det gælder også i KIF Kolding.

Der er Fynske Bank blevet ny HR-partner og har gennem Fonden for Fynske Bank støttet projektet ”Mennesket bag spilleren”.

Projektet sikrer spillerne adgang til rådgivning og sparring i forhold til uddannelse, personlig udvikling, jobmuligheder og mentale sundhed, og de får dermed en hjælpende hånd i forhold til de overvejelser og udfordringer, som håndboldspillere også kommer i berøring med, men som ikke altid er nemme at tale om. 

Det gælder både, når drømmen om en professionel kontrakt netop er gået i opfyldelse, undervejs i karrieren, hvor præstationspresset er stort og konstant, og når tankerne om tiden efter harpiks og håndboldsko begynder at melde sig. 

Projektet er blevet til i samarbejde med 4Player, Dansk Håndbold, Tophåndbold og Håndboldspillerforeningen.

HR Partner I KIF Kolding

Større behov

For KIF Koldings direktør, Christian Hjermind, er det tydeligt, at behovet for at arbejde med de mentale aspekter af livet som håndboldspiller er blevet større de senere år. Ikke mindst, når karrieren nærmer sig sin afslutning.

- Vi har desværre set en række uheldige eksempler fra sportens verden på, at det for nogle kan være en brat overgang pludselig ikke at være professionel håndboldspiller mere. Der er spillere, som mister deres identitet, deres motivation, energi og mod på livet generelt. Den periode er måske uundgåelig, men vi vil gerne være med til at gøre den så kort og overkommelig som overhovedet mulig, siger han.

Christian Hjermind er ikke i tvivl om, at det de senere år er blevet mere intenst at være professionel håndboldspiller, og at presset er blevet større i takt med, at der er kommet endnu flere penge i sporten. Der bliver stillet flere krav, og der er kommet flere kampe.
- Derfor er det at være professionel håndboldspiller også blevet mere intenst. Det betyder, at det mentale er noget, vi skal have endnu større fokus på, fordi et stort mentalt pres ikke altid er sundt at være i over en længere periode, siger han.

Håndhold hele mit liv

For KIF Koldings anfører Jens Svane er det imidlertid ikke kun det konstante pres for at præstere i den næste kamp, der i hans tid i klubben har været med til at tage fokus og sætte sit præg på livet udenfor stregerne. Han har også været dybt involveret i klubbens overlevelse i de perioder, hvor økonomien har været under stort pres.

- Håndbold har været hele mit liv, siden jeg kom til klubben som 12-årig. Nu er jeg 27 og har været på kontrakt i 10 år og fungerer også som træner. Derfor er klubben et sted, der betyder rigtigt meget for mig, forklarer han.

Jens Svane blev en del af førsteholdstruppen i KIF Kolding København-perioden, men kort inde i hans første professionelle kontrakt, fik klubben økonomiske problemer, og lønnen kom ikke til tiden.

Senere – mens han sad ude med en langvarig skulderskade – var der igen økonomiske udfordringer, og Jens Svane blev en del af bestyrelsen og dybt involveret i arbejdet med at redde den professionelle afdeling.

- Vi var seks helt almindelige mennesker, som havde store følelser for klubben og brændte for at redde den, men ikke havde de store forudsætninger eller kompetencer. Vi knoklede fra klokken otte om morgenen til klokken 22 om aftenen i et halvt år, og det fyldte rigtigt meget. I den periode var jeg ikke nogen fornøjelse at være sammen med, og jeg havde minimal social kontakt. Jeg tænkte konstant på, hvordan vi kunne gøre tingene bedre, husker han.

Havde man spurgt ham til stresssymptomer dengang, havde han med sikkerhed afvist, at han var presset. Når han i dag kigger tilbage, ser han perioden i et lidt andet lys.

- I dag kan jeg godt se, at det var hårdt, men jeg tror, det er sigende for både Jonas og jeg, at vi er flasket op i sportens verden i en tid, hvor man ikke har haft fokus på mental sundhed og balance. Det har nærmest været tabubelagt at tale om stresssymptomer, men i dag er der kommet et andet fokus på det. Det er blevet naturligt og helt legitimt, oplever han.

Hjermind1

Fremtiden fylder

Samme oplevelse har Jonas Tidemand, der på grund af knæskader har siddet ude i meget lange perioder. Den første korsbåndsskade ramte en uge før, hans kontrakt med Ribe-Esbjerg trådte i kraft. Da var Jonas Tidemand lige flyttet fra København til Esbjerg stort set uden at kende nogen. Da han nogle år senere var på kontrakt i Sporting Lissabon, ramte samme skade i det andet knæ, og da han var uhyre tæt på at gøre comeback, røg korsbåndet igen.

Nu er det mere end to år siden, han sidst har spillet kamp, og indimellem har han haft brug for hjælp fra både en psykolog og en coach i forhold til at holde motivationen undervejs. Størst betydning har det imidlertid haft, at han har fået en datter, som han har nydt at have meget tid sammen med.

Tankerne om fremtiden rumsterer imidlertid, og pludselig er det gået op for Jonas Tidemand, at mulighederne måske ikke længere er så mange, som de var engang.

- Da jeg blev ramt af min tredje korsbåndsskade, begyndte tankerne om fremtiden at fylde mere, og jeg har desværre indset, at min karriere på højeste plan på grund af skader ikke bliver lige så lang, som jeg havde håbet og planlagt. Derfor er en civil karriere også kommet tættere på, siger han.

Enormt fokus på præstation

Helt så langt er Jens Svane ikke i sine fremtidsovervejelser endnu, men han er alligevel glad for, at der er kommet yderligere fokus på det hele menneske. Noget, der også har betydning for evnen til at præstere på håndboldbanen.

- Det har i den grad sin berettigelse, at der kommer mere fokus på det. Det er en enormt præstationsorienteret verden, vi lever i, og vi skal være velfungerende mennesker som alle andre. Det fortjener alle at være, uanset om man er ansat til at køre bus eller vinde håndboldkampe. Selv om jeg startede med at være relativ skeptisk, giver projektet mere og mere mening for mig, siger Jens Svane.

Han understreger, at han lever et meget privilegeret liv, men at resultaterne på håndboldbanen er meget afgørende for alt i hverdagen.

- Som professionel håndboldspiller investerer man enormt meget af sig selv, og man kan ikke undgå at tage det med hjem. Man er håndboldspiller hele tiden, og derfor bliver præstationerne så determinerende for hele ens liv, siger han.

For direktør Christian Hjermind er det naturligt at kigge i den mentale retning. Også med blik for fremtiden.

- Hver tid har sine opgaver og udfordringer, og med de udfordringer med mistrivsel, vi ser blandt unge i disse år, må vi også forvente, at der i fremtiden kommer håndboldspillere til os, som har noget med i bagagen i den retning. Jeg er overbevist om, at det at dyrke sport både giver noget fysisk og mental ballast, men vi skal alligevel udfylde en lidt større rolle end blot at forsøge at vinde nogle kampe, siger han.

Jonas Tidemands frygt for en ny korsbåndsskade viste sig heldigvis at være ubegrundet, og han håber at kunne gøre comeback i løbet af november. Jens Svane sidder ude med en ledbåndsskade resten af året.